Render Nedir? Gelin beraber öğrenelim.
Render kelimesi 3D alanında en çok kullanılan terimlerden birisidir. Türkçe karşılığı “sunmak”, “derlemek” manasına gelir. Çizdiğimiz sahnedeki objelerin bütün hesaplamalarının yapılarak en son ki sunuş aşamasına gelmesi demektir.
Çizim esnasında sahnedeki objeler, ışıklar kaplamalar ve efektler uygulanmış olsalar dahi belirgin bir biçimde gerçek görüntüyü yansıtmazlar. Çünkü çizim esnasında hem bu hesaplamaların yapılması hem çizimin yapılması normal bilgisayarların gücünün üstünde bir işlemdir. Bazı sahnelerin işlenme süresi saatleri bulabilir ve saatler süren bir sahnenin gerçek zamanlı olarak hem çizilmesi hem hesaplanması oldukça maliyet gerektirir.
Render sahnedeki objelerin, ışıkların ve yansımalarının birbirinden etkilenerek ortama yayılan ışık kümelerinin hesaplanmasıdır. Render motoru başta sahnedeki objeleri ve ışık kaynaklarını varsa efektleri tespit eder ve hesaplamaya başlar. Örnek olarak sağ taraftan vuran bir ışık kaynağının nereye ışığını göndereceğini ve sonunda nerelerde gölge ve bu ışığın parlaklık oluşturacağını hesaplar ve çizimi sunuş haline getirir.
Render nasıl alınır?
Bunu yapabilmek için neler yapmak gerekir kısaca değinelim. Bunun için bir render motoruna ihtiyacımız vardır. Bu motorlar çeşitli firmalar tarafından üretilirler. Gerçek dünyamızdaki gibi ışık hesaplamasını objelerin üzerindeki yansımalarını ve etkileri ile birlikte bize resim çıktısı olarak verirler.
En çok kullanıldığını düşündüğüm motorlardan biri chaosgroup firmasına ait, Vray motorudur. Daha sonra sırasıyla corona, unreal engine, lumion, twinmotion ve çeşitli motorlar gelmektedir.
Genel olarak hepsi aynı işlemi yapmaktadır. Bu motorların içerisinde birçok komplike özellik bulunur. Bu komplike özelliklerden faydalanarak gerçek dünyamızdaki etkiyi almaya çalışırız. Gerçek dünyamızdaki görüntüye oldukça yakın bir görüntü almak bizim için en öncelikli amaçlardan birisidir diyebiliriz.
Gerçek dünyadaki gibi bir görüntü elde etmek için yapılan hesaplamalar ve ortamları oluşturmak için yapılan işlemleri kısaca özet geçecek olursak ;
Modelleme
Kaplama
Işık
Render ayarları
Tabiki bu konu üzerinde çalışılması gereken bir iş olduğundan iyi sonuçlar almak için uzun süre çalışılması gerekebilir.
Harika, oldukça açıklayıcı bir anlatım olmuş. Çok teşekkürler
Faydalı olabildiğimizi bilmek bizi sevindirdi.Teşekkür ederiz.
Harika, oldukça açıklayıcı bir anlatım olmuş. Çok teşekkürler.